Ikke har'n høyt blodtrøkk, ikke høyt blodsukker, ikke et jævla gram fett for mye... men, ok,  han har alltid holdt ræva i bevegelse... og i motsetning til meg, så jogger'n alltid fram og tilbake til pøbben... hmmm.

Men så enkelt som Stakans: "D'æ bare å b'yne å jogge Brulfen!", er ikke svaret på min tilstand.

Jeg har alltid likt å bevege meg, men har gjennom de siste førti år, ikke klart å holde vekta nede under de 87kg som jeg veide inn med i ungdommens glans år.
De siste førti  år har jeg slept rundt på 15-20 kg overvekt, og nå rett før jeg runder 70 år, fortalte medisinmannen at jeg hadde både for høyt blodsukker og blodtrøkk. Han skrev ut en resept som inneholdt hele fem forskjellige jævla piller! Og jeg som ikke har tatt ei jævla pille i hele mitt syndige liv!

med høyt trøkk, blodsukker og ølmaga...
Min venn, Stakan, har vært lang og tynn hele sitt liv... ja, tilnærmet radmagermager i forhold til meg... til tross for at han, som meg, hiver innpå en 10-15 halvlit'rær hver uke.
Eller sett fra en annen vinkel; dersom jeg har en time rask gange til og fra pøbben, ligger unna potet chips og pølse med brød eller kebap på veien hjem, så "går jeg i null" kalorimessig... dersom jeg ikke drikker mer enn fire halvlitere! Men tar jeg taxi hjem, så har jeg lagt på meg 100g. :-)
Åtte halvlitere på fredag og åtte på lørdag samt litt potetgull og noen pølse med brød eller et par pizza gir grunnlag for et vektøkning på 1. kilo. Eller sett på litt lengre sikt;

- 100 gram potet chips per dag i ett år, gir kalorier nok til en vektøkning på 30kg
- To halvliter pils per dag i ett år, gir kalorier nok til en vektøking på 20kg
- 100g sjokolade per dag, gir kalorier nok til en vektøking på 26kg .
- En 1/2 liter cola per dag, gir kalorier nok til en vektøking på 10kg .
- En 1/2 liter ren appelsin juice per dag, gir kalorier nok til en vektøking på 10kg .

Selvsagt er fysisk aktivitet et viktig element for enhver som ønsker å holde sin vekt og sitt kretsløp i den stand det bør være... eller rett og slett; for å holde helsa ved like. Men hva det hele dreier seg om -det å  ikke legge på seg- er tilførsel og forbruk av energi... av kalorier... hva vi drekke og stapper i oss. Med andre ord; det dreier seg om kostholdet! Hva vi spiser og drikker og hvor mye.

Kullhydrater gir 4 kcal/g, proteiner gir 4 kcal/g og fett gir 9 kcal/g

Legger vi på oss, så er simpelthen kalori inntaket for stort... dersom kroppen din har evnen til å legge seg opp energi reserver i form av fett. Den fenomenale bergstiger og polfarer, Reinhold Mesner, har den evnen, og han sa en gang at han aldri kunne gjennomført sine utrolige bragder uten nettopp evnen til å legge på seg opplagsnæring før ferden. Han spiste seg opp 20 kg før en av sine polvandringer. Det er 140.000kcal med energi i form av fett fordelt under huden, noe som forøvrig også ga øket isolasjon mot kulda.  En kilo fett tilsvarer ca. 7.000kcal, så i opplagsnæringen -fettet- hadde han energi nok til 14. knallharde dagsmarsjer!

En sånn type som min venn, Stakan, som ikke har evnen til å bygge opp slik opplagsnæring ville ikke vært i stand til å gjennomføre en slik polvandring. Det er i alle fall hva jeg avfeier bønnestengelen med hver gang han ymter noe om min energi reserve.-"Forøvrig," legger jeg ofte til, "blir'e magre tider... og døm kommer!... så er'u pinadø dau i løpet av ei uke!" Da får'n gjerne noen nervøse rykkinger i høyre kjakan, og når jeg legger til, "Du må pinadø vær'ra full av bendelorm, mann!", så går'n til legen neste dag og klager på smerter i mellomgulvet.

Vel, nok om "Stakan", og tilbake til oss med normal metabolisme og noen kilo med opplagsnæring for mye . En voksen mann med 90-100 kg på vekta forbrenner ca. 2.700 kcal per dag uten spesiell fysisk aktivitet. Setter han seg så ned om kvelden og drikker fire halvlitere pils (400kcal/liter) og knasker i seg 100g potetgull (6kcal/g),  har han kastet innpå  noe rundt 1.400 kcal. Det er hele femti prosent av gubbens daglige totale kaloribehov!... og tilsvarer kaloriforbruket for en time med hard sykling pluss en halv time med hard vektløfting! Puhh!


Uansett hvordan du ser på problemet overvekt, så dreier det seg om kalori inntak og kalori forbruk, og alt tyder på at det er et stigende inntak av kullhydrater som står fram som den vesentlige årsak til at antallet overvektige har øket kraftig over de siste femti år. Og her er det ikke bare tale om de åpenbare kullhydratene i form av sukker i snop, søte matvarer og drikke, men det faktum at sukker anvendes av matvare produsentene som smaksforsterker! Med litt sukker kan de til eksempel øke mengden av salt, og selv bakeriene  i Norge anvender sukker i sin brødproduksjon idag...  pølsemakeren tilsetter sukker til og med i sine tradisjonelle "saltpølser".

Sukker i store mengder er tilsatt i nær sagt alle ferdigvare, som var uten slik dritt for få år tilbake. Derfor; les etikettene!... les vare deklarasjonen!  En meget god artikkel rundt temaet sukker i kostholdet finne du
HER Og, en produkt sektor som du bør være oppmerksom på i forbindelse med øket sukker inntak, er levrandørene av "lav-fett" meieri produkter, som ofte inneholder opp til 20% sukker! Ofte er det mer!
Ta med forstørrelseglass neste gang du handler, slik at du kan lese den små skriften som produsentene ikke ønsker at du skal se!  Selv i ei jævla salamipølse stapper de jævla svina ofte 1% sukker! Sukker i saltpølsa!

    Jeg har sett litt på hva min 100kg-kropp forbrenner med forskjellige fysiske aktiviteter i løpet av
   1.(en) time, og har notert følgende tall (generøst avrundet) : Sykling med 25km/t: 700kcal.
    Jogging: 800kcal, Svømming: 700kcal, Tur i kuppert terreng: 600kcal, Langrenn: 800kcal,
    Tennis: 800kcal, Vekter: 800 kcal.

Tja... la meg umiddelbart meddele... jeg har redusert radikalt på inntaket av pils! En god begynnelse!

Karbonhydrater, mann!...
HALLO!... ER'U ME'? Reduser inntaket av karbonhydrater, men også fett!

Dersom du kjøper inn juice av appelsin, ananas, eple etc. (selv uten sukker tilsetting) og mener at du gjør deg selv og små barn en helse tjeneste ved å hive innpå et glass eller to av slik konsentrert frukt hver dag, så driter du fullstendig på dråget!  Fruktose mengdene (sammen med andre kullhyrater) som du derved tilfører deg selv (og mange ganger værre! de små... barna) er en vesentlig årsak til at ethvert normalt daglig kaloribehov overskrides. Litervis med juice vil føre til vektøking, og overskrider på sikt også hva kroppens insulin produksjon kan hamle opp med, hvilket på sikt fører til diabetes 2. 

Diabetes 2, var for et kvart århundre siden tilnærmet ukjent blandt barn! Idag derimot, er det et blitt et alvorlig problem. Reduser inntaket av kjappe kullhydrater til noe i nærheten av nullVekk med driten!

Sukker er da heller ingen "opprinnelig/normal" del av vår energi tilførsel! Da Alexander den Store i år 327 f.Kr, ble introdusert til sukkerrør i Persia, under sin store erobringsferd, hadde han faktisk intet ord for sukker. Han omtalte derfor produktet som "rørhoning". Et gresk ord for sukker eksisterte ikke!
tillater salg og fremmer bruk av søtt smakende kjemikalier som Aspartame, Saccharin, Sucralose. Produkter som har vist seg å påføre alvorlige skader i dyreforsøk!

Samtidig nektes salg og konsum av det naturlige søtstoffet, "Stevia", som har vært anvendt i syd og mellom Amerika gjennom hundrevis av år.

Jeg finner det derfor nærliggende å stille spørsmålet, -"Er våre helsemyndigheter totalt korrumpert, eller er de simpelthen særs ubegavet, elendig utdannet og uten elementær kunnskap på det felt de bedriver sin synsing?" Nei, jeg velger å tro at de er korrumpert. Slik stupiditet som de legger for dagen i sine avgjørelser eksisterer ikke hos noe vettug tenkende menneske... kjøpt og betalt!... bestukket av Monsanto & Co.! 
(Helsediktaturiatets angrep på Aass Bryggeri nylig, forteller forøvrig sitt om hvem og hva de er.) 

Tja... ett er sikkert... for den som sleper rundt på litt for mange kilo med opplagsnæring, og som ikke planlegger en vandring over nordpolen, er ikke løsningen ei slankesuppe eller et eller annent absurd  slankeprogram plukket opp i den kulørte presse.
Nei, det dreier seg som allerede nevnt, om å redusere inntaket av kalorier. Kutt ut alt det jævla sukkeret. Reduser på fett inntaket. Kutt ut potetgull, cola, juice og sjokolade. Reduser på halvliterane... og få ræva i bevegelse.

Hele prosessen starter med hva du lemper opp i handlevogna når du er på super'n!
Sider som er verd en titt:

Livsstil og vekt tap:
- http://www.oleokke.dk/artikler/bedre-livstil-og-vaegttab.html

Vegetabilske proteiner:
- http://www.helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=1088/sprog=1/grp=8/menu=8/

Fakta om proteiner:
- http://www.helsenyt.com/frame.cfm?id=2602&sprog=1&grp=8&menu=15
- http://www.helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=4015/sprog=1/grp=8/menu=17/
              ...Og for all del! Se  
          
DENNE VIDEO'N
Og, det er vel verd å tenke over når du leser at norske helsemyndigheter og WHO idag blærer ut om anbefalt sukkermengde i et sundt kosthold.  10% sukker finner de det er i orden å tilsette alle matvarer! Er det da annet å forvente enn at det blir fler og fler stolprende feite isterklumper også i Norge? For få år tilbake var det bare i USA at du kunne se slike vandrende fettberg...

Faktum er at sukker fra sukker-rør, sukker roer eller mais (High Fructose Corn Syrup, HFCS), ikke har noen naturlig plass i menneskets kosthold ! Men på sikt, er det sannsynligvis enda værre for vår helse, at våre myndigheter
Noen kjappe betraktinger om kosthold og helse, og hva som skaper overvekt og helse problemer
__________
(c) www.brandulph.net